Masstabilisering

Masstabilisering är en kostnadseffektiv metod som främst används för att stabilisera mycket lösa massor som torv, muddermassor eller annan organisk jord. Metoden kan även användas för att fixera förorenade massor.

Vanliga användningsområden

  • Ökad bärförmåga
  • Reducera sättningar
  • Öka stabiliteten
  • Binder föroreningar i jordlager

Utförande

Masstabilisering kan utföras som en blockstabilisering eller cellstabilisering.

Blockstabilisering

Jordvolymen som ska stabiliseras delas in i delområden på upp till 25 m2. Stabiliseringen kan utföras ned till ett djup av ca 5-6 m. Bindemedlet tillsätts med hjälp av tryckluft och blandas mekaniskt med ett blandningsverktyg som är installerat på en grävmaskin. Bindemedlet vägs för att doseringen ska bli korrekt. På detta sätt skapas ett styvt block.

Cellstabilisering

Masstabilisering kan alternativt utföras som en cellstabilisering, Man använder då en KC-maskin för utförandet. Hela volymen stabiliseras genom att man installerar pelare i ett tätt mönster med överlappning.

Fördelen att utföra stabiliseringen med denna metod är att det är en mer kontrollerad process avseende dosering och blandning samt att det även fungerar vid större djup.
Cellstabiliseringen kan även kombineras med KC-pelare om det till exempel är torv i det övre skiktet och lera i det undre.

Kvaliteten på utförd stabilisering provas med FKPS.

Kontakta oss

Ni är alltid varmt välkomna att kontakta oss på Dmixab med era frågor eller om ni behöver vår hjälp.


    Referensprojekt