Kalkcementpelare
Djupstabilisering med KC-pelare används för att reducera sättningar och öka stabiliteten främst i lera men även andra jordarter.
Vanliga användningsområden
- Väg & järnväg
- Brofundament
- Säkra spont och minska risken för bottenupptryckning
- Grundläggning för lättare byggnader
- VA-schakter
- Slänter
- Vibrationsdämpning
Design
KC-pelare konstrueras för att uppfylla rätt ändamål genom variation i mönster, djup, dimension, inblandningsmängd och val av bindemedel. Ofta utförs laboratorietester för att se att tänkta bindemedel fungerar och för att välja rätt inblandningsmängd. Det är även vanligt att man utför en förprovning med provpelare som installeras och provas i fält innan projekteringen färdigställs.
Vi utför ingen projektering men har bra samarbete med erfarna geotekniker.
Utförande
Positionering av pelaren sker med hjälp av KC-maskinens GPS-system och installationsprocessen styrs och registreras av vår egenutvecklade programvara.
KC-pelarna tillverkas genom att ett blandningsverktyg roteras ned till avsett djup. I bottenläget vänds rotationsriktningen och utmatningen av bindemedlet som är i pulverform påbörjas med hjälp av tryckluft. Därefter stiger blandningsverktyget med en förutbestämd rotationshastighet och stigning för att säkerställa en god omblandning. Bindemedlet reagerar med det befintliga vattnet i jorden. Utmatningen avslutas normalt ca 0,5 meter under marknivån för att undvika damning.
Pelarna kan installeras ned till cirka 25 meters djup och diametern är normalt 600, 700 eller 800 mm.
Maskiner & utrustning
Vi förnyar kontinuerligt maskinparken och uppfyller de senaste miljökraven för arbetsmaskiner. Samtliga maskiner kan använda HVO100 som drivmedel.
KC-maskin
Våra KC-maskiner är moderna med en ergonomisk förarmiljö och den senaste tekniken. Maskinerna är relativt lätta, ca 35 ton med ett marktryck på 48 kPa. Det är en stor fördel där bärigheten är sämre. Med vår konstruktion har vi en bra räckvidd och kan även arbeta i slänter och diken.
Några av maskinerna kan byggas om för specialuppdrag som att arbeta från pråm eller under en kraftledning.
KC-skyttel
Skytteln är sammankopplad med KC-maskinen. Med hjälp av vågar mäts hur mycket bindemedel som läggs ut vilket registreras i KC-maskinens dator. Den är även utrustad med ett damm-filter för att minimera risken för damning vid påfyllning/tankning. Några av skyttlarna kan använda en eldriven kompressor vilket är bra för miljön och ljudnivån.
Bulkupplag
Vid arbetsstället mellanlagras bindemedlet i ett eller flera bulksläp. Upplagen behöver ha en hårdgjord yta med god framkomlighet för lastbil med släp då de fylls på dagligen.
Bindemedel
KC – Kalkcement blandning
Traditionellt har en blandning av bränd kalk och cement använts vid tillverkning av KC-pelare. Den kan blandas i olika förhållanden beroende på markens beskaffenhet och fungerar i de flesta markförhållanden.
Är det högre halter av organiskt material kan man behöva öka cementinnehållet eller använda ren cement.
Miljövänliga alternativ
Idag finns det även alternativa bindemedel som fungerar bra och som ofta används då de ger en stor miljöbesparing och är ekonomiskt fördelaktiga.
De alternativa bindemedlen innehåller i regel olika biprodukter blandade med cement och/eller kalk vilket gör att produkterna har ett lägre klimatavtryck än en vanlig kalkcement-blandning.
Reduceringen i utsläpp av CO2 kan vara upp till 70%.
MC – Multicem
Multicem är ett bindemedel som är väl beprövat och funnits på marknaden sedan 2006. Blandningen består av CKD – Cement Kiln Dust och cement. CKD är en biprodukt från cementtillverkning. Vanligtvis blandas den med 50% CKD och 50% cement – MC 50/50.
3MIX
3MIX består av en blandning av kalk, cement och LKD – Lime Kiln Dust. LKD är filterstoft från kalktillverkning. Den kan blandas i olika förhållanden t.ex. 33/33/33.
Terra EC
Terra EC består av kalkrik aska som är en biprodukt från industrin och blandas med cement.
Kvalitetskontroll
Allt vi producerar provas genom verifiering i fält. Vi har tillgång till egna provriggar och erfaren personal vilket är en stor fördel.
Provningen utförs vanligen genom FKPS – Förborrad kalkpelarsondering. Efter att pelartoppen schaktats fram förborrar man i centrum av pelaren. När detta är utfört byter man till en pelarsond som har formen av en vinge. Vingen trycks ned genom pelaren samtidigt som motståndet registreras.
Resultatet av provningen redovisas i en provrapport.
En annan provmetod som används ibland är FOPS – Förinstallerad omvänd pelarsondering. Metoden används inte lika ofta som FKPS då den kräver mer resurser och inte ger ett lika tydligt resultat men det kan vara ett bra komplement om det rör sig om mycket djupa pelare.
Redovisning
Vid tillverkning av pelare registreras en mängd parametrar i KC-maskinens dator till exempel:
- Pelar-ID
- Datum och tid
- Koordinater
- Nivåer på över och underkant
- Inblandningsmängd
- Rotation och stigning
Datan överförs via en molnlösning och sammanställs till en produktionsrapport i excel och dwg-format samt utmatningsdiagram med grafisk redovisning för varje enskild pelare.
Som kund får du fortlöpande redovisning under projektets gång vilket gör produktionsprocessen lättöverskådlig.
När arbetet är färdigställt sker en slutredovisning.
Kontakta oss
Ni är alltid varmt välkomna att kontakta oss på Dmixab med era frågor eller om ni behöver vår hjälp.